
Hafta-sonu ingilizce Sanat (HiS) Atölyesi
HiS nedir?
-
SANAT'ın bir TERAPİ aracı olarak İNGİLİZCE işlendiği ATÖLYE ortamıdır...
-
Amaç; Sanat'ı araç olarak kullanıp Kişisel ve Ruhsal Gelişim sağlamaktır.
-
Sanatçının üretme ve paylaşma dürtülerinden esinlenmiş bir Pozitif Değişim hareketidir...
-
Koordinatörlerimizin daha önce Amerika ve Kanada'da uyguladığı, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir programdır.
HiS ne değildir?
-
Oyalanma alanı değil
-
Sanatsal beceri kazanma yeri değil
-
Doğru-yanlış kavramlarının olduğu bir yer hiç değil

NEDEN SANAT?
Alışkanlıklarımız küçük yaşlarda oluşur. İyi alışkanlıkları çocuklara kazandırmak anne baba ya da diğer aile bireylerinin rol model olmasıyla mümkün olabilir. Kitap okumak, müzik dinlemek, sergilere ve müzelere gitmek de alışkanlık haline gelebilir. Çocukların içinde bulunduğu ortamlar gelecekte de hayatını etkileyecektir. Sanatla uğraşmasa bile sergilere müzelere konserlere ve kültürel gezilere giden çocuklar sanattan zevk alan bireyler olurlar.
Sanat ile iç içe yaşayan çocuktaki değişimlerin listesi uzayıp gider:
-
Özgür bir ruha sahip olur,
-
Seçimlerini yapmasını bilir,
-
Kendisine olan saygı ve güveni oluştuğu için başkalarına da saygı duyar,
-
Kıyaslama yapar, sorgular,
-
Öğrendikçe daha çok öğrenmek ister,
-
Araştırmayı sevdiği için zevkle öğrenir,
-
İç disiplini gelişir, sorumluluklarının farkına varır,
-
Duygularını ifade edebilir ve kontrol etmeyi öğrenir,
-
Çevresiyle uyumlu olan birey olabilmeyi deneyimler,
-
Hayal gücü geliştiği için yaratıcı olur,
-
Deneyimlemekle öğrendiği için orijinal bir tarzı olur,
-
Çevresine karşı duyarlılığı artar
Atölye çocuğun yaşamını deneyimlediği öğrenme mekanıdır.
NEDEN İNGİLİZCE?
Sanat da İngilizce gibi bir dildir.
Biz hayatın içinde pekişen bilgiye inanıyoruz. Çocukların okulda öğrendiği kelime ve gramerin sanat aracılığıyla uygulandığı bir ortam kurguladık. 3 haftalık program süresince bir tema işlenecek ve o temayı farklı yorumlar farklı materyallerle çocukların kendilerini ifade etmelerine ortam hazırlayacağız.
Biz çocuklarla İngilizce konuşacağız onlar bize sanatla cevap verecekler...
NEDEN HAFTA SONU?
Hafta sonları ailelerin çocuklarını gönderdiği spor, resim, müzik, dil kursu gibi düzenli yapılan tek yönlü etkinliklere alternatif 3 haftalık periyotlarda takip eden çok yönlü bir etkinlikler oluşturduk.
Hafta sonu her çocuğun en çok sevdiği zaman dilimidir ve çocuk herzaman ifade edemese de bu zamanın anlamlı geçmesini diler...
ÇAĞRIŞIMLARLA HiS:
-
Sorgulamaya alan açmak
-
Sosyal becerileri geliştirmek
-
İlham etkileşiminde bulunmak
-
Kendini ifade etmeyi deneyimlemek
-
Öz-güven pekiştirmek, kendin olmak
-
Öğrenmeyi öğrenmek ve keyif almak
-
Öz-saygı ve kendini değerli hissetmek
-
Bir grubun parçası olmaktan memnun olmak
-
Bilginin ve sanatın birleştirici gücünden faydalanmak
ATÖLYE KOORDİNATÖRLERİ İLE TANIŞIN

.jpg)


Lisans sanat eğitimini ve sanatsal çalışmalarını 1996 yılından bu yana Kuzey Amerika’da sürdürdü. Özel Kadıköy Kız Koleji Edebiyat bölümünü okuyarak liseyi bitirdikten sonra, MarmaraÜniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim bölümü Prof.Dr. Nevhiz Tanyeli atölyesinden mezun olup,İstanbul Teknik Üniversitesi Görsel ve Çevresel Sanatlar ana bilim dalında, danışmanı Ahmet Keskin ile ”Degas yorumlamalarına yeni yaklaşımlar” konulu teziyle yükseklisansını tamamladı. Chicago’da müzelerde sanat eğitimi programları hazırladı ve bu programlara liderlik yaptı. Sanat terapisinin araç olarak kullanıldığı eğitim projelerinde çalıştı. Chicago Çocuk Müzesi ve Chicago Çağdaş Sanatlar müzesinde sanat eğitimi alanında önemli katkıları oldu. Yirmi yıla yakın KuzeyAmerika’da yaşayan, Montreal’de sanat eğitmeni olarak farklı kurumlarda çalışan Yazar’ın resimleri Galerie 5 Continents tarafından temsil ediliyor, Kanada’da kurumların koleksiyonlarinda eserleri bulunuyor.
Multidisipliner Sanat Psikoterapisti, Uzman Danışman Psikolog Işık Yazar, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini sırasıyla ABD’nin Chicago şehrindeki Northeastern Illinois Üniversitesi’nde (NEIU) ve Milwaukee’de yer alan Mt. Mary Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Uzm. Dnş. Psk. Işık Selin Yazar Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini sırasıyla ABD’nin Chicago şehrindeki Northeastern Illinois Üniversitesi’nde (NEIU) ve Milwaukee’de yer alan Mt. Mary Üniversitesi’nde tamamlamıştır. ABD’de bulunduğu süre içerisinde psikolog, danışman, sanat terapisti ve sanatçı olarak çalışıp ayni zamanda birçok eğitim kurumunda da öğretmenlik yapıp workshoplar yönetmiştir. Bu tecrübe zincirinin içerisine kanserle mücadele merkezlerinde yas ve çaresizlik duygu halleri içinde olan gerek hastalar gerekse aile yakınları, tıbbi teknolojiler ve prosedürlerden korkan çocuklara sanat ve oyun terapinin ağırlıklı olduğu multidisipliner yöntemlerin uygulamaları yer alır.
İNSAN ve ÇEVRESİ / Nisan-Mayıs-Haziran 2020 / 9 Haftalık Program / Cumartesi 10:00-12:00
HiS101 - DOĞA (3 Hafta)
-
4 Nisan - ORMANDA GEZİNTİ
-
11 Nisan - ORMANDA CANLILAR
-
18 Nisan - ORMANDA İNSAN
HiS102 - BARINAK (3 Hafta)
-
2 Mayıs - EV ve İNSAN
-
9 Mayıs - MAHALLE ve İNSAN
-
16 Mayıs - ŞEHİR ve İNSAN
HiS103 - İNSAN (3 Hafta)
-
6 Haziran - AİLE ve BEN
-
13 Haziran - BEN ve BEN
-
20 Haziran - DÜNYA ve BEN
Önemli Not: Her bir program (3hafta) ücreti 650 TL'dir. Tek Program satın alınabilir.
Kontejan 10 kişi ile sınırlı tutulmuştur.
2 Saatlik Program Akış Çerçevesi
Isınma Etkinliğiyle Topluluk Kültürü Oluşturalım
Drama kullanılarak bir tanışma faslı olacak. Çocukların doğal bir şekilde grubun bir parçası olması için, kimsenin dışarda kalmaması için bir çaba gösterilecek. Çocuklar bulundukları ortamın demokratik ve özgür olduğunu hissedecekler ve katılımı en yüksek seviyede olacak. Müzik dinletisi yapılacak ve sözleri çocuklarla paylaşılacak.
İlham Etkileşimi için
Fikir Pazarı Kuralım
İşlenen temanın 5 duyumuza nasıl hitap ettiği üzerine konuşacağız. Beş duyu organın aslında sanatın çıkış kaynağı olduğunu çocukların kendilerinin keşfetmesini sağlayacağız. Bu sırada fikirler ve bilgiler havada uçuşacak, işimize yarayanları kapacağız
Terapi amaçlı
Üretim yapalım
İşlenen tema ile ilgili hayale dayalı bir resim çizimi ve çocuğun iç dünyasının kapıları aralanacak. Kimi zaman çocuklardan eserlerini yaparken yüksek sesle duygularını paylaşmasını isteyeceğiz. Materyal çeşitliliği sağlanarak çocuk materyal seçiminde özgür bırakılacak.
Terapi amaçlı
Ünlü Eserleri
Yorumlayalım
Ünlü bir sanatçının eseri seçilecek ve reprodüksiyon yapılacak. Çocuklar kendi yorumlarıyla o eseri çizecekler veya üç-boyutlu bir heykelini yapmak isteyecekler. “Ben olsaydım böyle yapardım” diye düşünürken aralanan iç dünyalarında bir yolculuğa çıkacaklar. Neden fazla veya eksik çizdiklerinin cevabını kendileri bulmaya çalışacak. Renk çemberi ve çizim haritaları kullanılacak.
Sunum yaparak Cesaretlenelim,
Eserimizle Gurur Duyalım
İsteyen çocukların eserleri hakkında konuşmasını isteyeceğiz. İstemeyenleri ise sonraki derslerde yapmaları için cesaretlendireceğiz ve onlara hissettirmeden buna hazırlayacağız. Tüm çocukların mutlu ayrılacağı bir kapanış bölümünü çocuklarla beraber gerçekleştireceğiz.
Gün sonunda önemli kelimeler için bir ingilizce-sanatça sözlük oluşturulacak.
Örnek Akış Programı / HiS101 - DOĞA / 4 Nisan - ORMANDA GEZİNTİ
Isınma Etkinliğiyle Topluluk Kültürü Oluşturalım
Orman neresidir? Neler ormanı oluşturur? Orman ile ilgili merak ettiğiniz bir şey var mı? Atölye’deki çocuklarlardan cevap vermek isteyen var mı? vb....
İlham Etkileşimi için
Fikir Pazarı Kuralım
Ormanda 5 duyumuza hitap eden neler var? Bu duyuları kullanarak bir sanat etkinliği nasıl yapılır? Çocukların hangi duyularından daha keyif aldıklarını keşfetmelerini sorgulatacağız.
Terapi amaçlı
Üretim yapalım
Çocuklara değişik orman resimleri gösterilerek bir çizim etkinliği yaptırılacak. Çizim için farklı teknikler denemelerini sağlıyacağız. Gördükleri resimleri zenginleştirmeleri istenecek.
Terapi amaçlı
Ünlü Eserleri
Yorumlayalım
Çizim haritaları kullanarak o gün beraber seçeceğimiz bir sanatçının ünlü bir eserinin çizimini yapacaklar. Eklemek istediklerini çizerek yorum katacaklar. Orman temasında akrelik boyalar kullanılacak. Sanatçının doğayı nasıl gördüğü üzerine konuşacağız.
Sunum yaparak Cesaretlenelim,
Eserimizle Gurur Duyalım
Çocuklardan bazıları bu bölümde sunum yaparken diğer haftalarda sunum yapmayan çocuklar cesaretlendirilecek ve sunuma farkında olmadan atölye sırasında hazır hale getirilecekler. Üretilen eserleri çocuklar dilerlerse yanlarında götürebilecekler.
Örnek Akış Programı / HiS101 - DOĞA / 11 Nisan - ORMANDA CANLILAR
Örnek Akış Programı / HiS101 - DOĞA / 18 Nisan - ORMANDA İNSAN
Isınma Etkinliğiyle Topluluk Kültürü Oluşturalım
Ormanla insanın uyumu?
Bir insan ormanda yaşayabilir mi? İhtiyaçları neler olurdu? Hiçbirşeyi olmadan ormanda olsa hayatta kalabilmek için neler yapması gerekirdi? Söyleşi ve Drama etkinliği yapılacak.
İlham Etkileşimi için
Fikir Pazarı Kuralım
Çocuklara eğer gerçek bir orman isteselerdi içinde neler olmasını isterlerdi? Ormandaki bir yaşam ile şimdiki yaşam tarzlarını kıyaslayarak hangi tarafta olmak isterlerdi bunu irdelemelerini isteyeceğiz.
Terapi amaçlı
Üretim yapalım
Ekosistem ve yaşam alanları tanıtılacak ve farkındalık yaratılacak.
Ormanda insanın yaşamak için en rahat ve en zor edeceği yerlerin çizim çalışmaları yapılacak.
Terapi amaçlı
Ünlü Eserleri Yorumlayalım
Orman ortamındaki insanı gösteren eserlerin görselleri çocuklara gösterilecek, kendi çizimleri ile kıyaslamaları istenecek. Önemli bir eser seçilerek eserdeki en ilgi çekici objenin kuklası yapılacak. Her çocuk istediği kuklayı yapmakta özgür olacak.
Sunum yaparak Cesaretlenelim,
Eserimizle Gurur Duyalım
Önceki 2 derste sunum yapmayan çocuklardan sunum yapmaları istenecek ve heveslendirilecek. Sınıftaki kukların birbiri ile iletişime girmesi ve çocukların bunu seslendirmesi istenecek. Kuklaların arkadaşlığı üzerine bir sohbet ile kapanış yapacağız.
atölye kuşağı anaokulu
Yenişehir mh. Barajyolu cd. Gökalp sk. No:3 Ataşehir İSTANBUL
0216 455 30 30 / 0546 912 11 77
Telif Hakkı © 2019 atölye kuşağı anaokulu - Tüm Hakları Saklıdır.
Isınma Etkinliğiyle Topluluk Kültürü Oluşturalım
Ormandaki yaşam konusunda bir seslendirme ve drama oyunu, ve sohbet yapılacak. Çocuklara nasıl bir ısınma etkinliği yapmak istedikleri sorulacak.
İlham Etkileşimi için
Fikir Pazarı Kuralım
Ormandaki canlıların birbiri ile olan ilişkileri, bitkilerin görevleri, hayvanların uğraşları, besin zinciri gibi aklımıza gelen fikirleri pazara çıkaracağız... ilgi çeken konuları seçerek etkinliği yöneteceğiz.
Terapi amaçlı
Üretim yapalım
Atölye sırasında belirleyeceğimiz bir nesne veya hayvan ile ilgili özgün çizim çalışmaları ile çocukların konuya olan hakimiyetleri artırılacak.
Terapi amaçlı
Ünlü Eserleri
Yorumlayalım
Temaya uygun bir sanatçının eseri incelenerek bu atölyede 3 boyutlu kuklalar yapılacak. Özgürce malzeme ve stil seçimi yapacak. Çocukların yaratıcı yaklaşımlarına destek olunarak fikirlerinin olgunlaştırılması sağlanacak.
Sunum yaparak Cesaretlenelim,
Eserimizle Gurur Duyalım
Kapanışta bu çalışmadaki kuklayı bize anlatması için kendisini yüreklendireceğiz. Kuklaya bir karakter vermesi için ona yol göstereceğiz. Kukla ile bir bağ oluşturmuş mu ona dikkat edeceğiz.